Celkový počet zobrazení stránky

pondelok 14. decembra 2015

Čo je HALAL certifikát

 Na potravinách môžeme nájsť rôzne logá certifikátov, ktoré poukazujú na kvalitu daného výrobku. Jedným z takýchto indikátorov kvality je certifikát HALAL. Tieto výrobky musia spĺňať vysokú kvalitu a sú vyrábané podľa veľmi prísnych hygienických, etických a morálnych noriem.

Arabský termín „halal“ znamená povolený, prípustný. V súvislosti s potravinami to zahŕňa hygienickú a toxikologickú čistotu, neprítomnosť akýchkoľvek rizikových prímesí a nečistôt.

Najčastejšie sa tento pojem používa v súvislosti s potravinami, ktoré sú muslimom povolené konzumovať, vzťahuje sa aj na lieky a kozmetiku. Certifikácia je sofistikovaný odborný proces sprevádzaný za kontroly a účasti špecialistov certifikačného a štandardizačného centra Halal. Rozsahom a obsahom sa dá prirovnať k procesu certifikácie ISO.



 Dôležité je aby zvieratá boli kŕmené povoleným krmivom, aby vajíčka nepochádzali z klietkových chovov. Na výrobu nemôže byť využitá práca detí a ani finančné prostriedky pochádzajúce zo zakázaných oblastí (haram). Pri výrobe musia byť dokonale odstránené akékoľvek zdroje znečistenia. Rovnako aj čistenie a dezinfekcia výrobných zariadení a priestorov musí byť dokonalá.  Je dovolené dezinfikovať prostriedkami obsahujúcimi alkohol za podmienky, že ten sa pred spracovaním potravín odparí. Všetky pomôcky a pomocné materiály použité pri výrobe halal potravín musia byť označené a skladované oddelene.

Čo sa týka živočíšnej výroby živočíšnych ingrediencií, štandardná HALAL zakazuje konzumovať:
  •  zvieratá zabité inak ako rituálnym spôsobom
  •  zvieratá, ktoré zomreli ranou do hlavy, uškrtením, strmhlavým pádom, z prirodzených príčin (zdochliny) alebo  boli napadnuté iným zvieraťom 
  •  zvieratá s vyčnievajúcimi očnými  zubami ako sú opice, mačky, levy a iné šelmy, ošípané, psy 
  • obojživelné zvieratá ako sú žaby, korytnačky, krokodíly, hady či zvieratá, ktoré počas konzumácia produkujú nejaký jed, napríklad niektoré ryby
  • hmyz v podobe červov, švábov, potkanov, stonožiek, škorpiónov
  • dravé vtáky ako napríklad supy, sovy a orly
  • v islame je tiež zakázané zabíjať mravce, včely

 Ak by napríklad rúž bol prifarbený nejakým hmyzím farbivom alebo v kréme by bol kolagén z prasaťa, je táto kozmetika neprípustná, bola by teda Haram.


Požiadavky na suroviny a produkty rastlinného pôvodu:
  •  pri výrobe nesmie dochádzať k žiadnemu alkoholovému kvaseniu
  •  povolené sú všetky rastlinné suroviny, ktoré nie sú jedovaté alebo škodlivé vrátane tých,  z ktorých je možné škodliviny odstrániť 
Požiadavky na kozmetiku:
  • Halal certifikovaná kozmetika nesmie obsahovať žiadne živočíšne produkty. Alkohol a rôzne chemické prísady tiež nie sú dovolené.


 Môžete vyskúšať napríklad DXN kávu 3v1 s HALAL certifikátom: - KLIKNITE TU -

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára