Celkový počet zobrazení stránky

streda 14. mája 2014

O hube REISHI



Ganoderma lucidum (Ling-Zhi, Reishi)

 Na prvý pohľad nie príliš zaujímavá huba, teda z pohľadu praktického hubára. Ale zdanie klame, táto pekná akoby nalakovaná huba má fantastické liečebné schopnosti. Významne posilňuje imunitný systém, upravuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, lieči reumu, veľmi účinná je proti migrénam a nespavosti a ocenia ju predovšetkým kardiaci a astmatici. Obsahuje tiež polysacharidy s proti nádorovými účinkami, takže je vhodná ako prevencia proti rakovine. Plodnice nie je možné konzumovať priamo, lebo sú tvrdej a drevnatej konzistencie. V medicíne, zvlášť v tej čínskej sa táto huba využíva v podobe sirupov a tinktúr. Vyrastá z koreňov a pňov listnáčov, vzácne i ihličnanov.

 

 V čínskych nemocniciach podávajú pacientom extrakt s huby vo forme sirupu ako súčasť liečby pri najrôznejších ochoreniach.


Niektoré klinicky preukázané účinky extraktu z huby Ganoderma lucidum:
  • Spomaľuje starnutie
  • Účinná v boji s nádorovými chorobami
  • Účinná pri detoxikácii organizmu
  • Pozitívne účinky pri neurasténii
  • Pomáha pri vyrovnávaní krvného tlaku
  • Vhodná na liečbu prieduškovej astmy
  • Pomáha pri odbúravaní cholesterolu
  • Tlmí bolesť
  • Pomáha pri regenerácii organizmu po chemoterapii
  • Pozitívne vplýva na plodnosť
  • Pomáha pri alergiách
  • Pomáha pri poruchách spánku 

 V Japonsku je v súčasnej dobe Ganoderma doporučená lekármi k liečeniu viac ako dvadsiatich chorôb a rôznych zdravotných problémov, vrátane migrény, a bolestí hlavy, hypertenzie, bronchitídy, astma bronchiale, artritídy, anorexie, gastritídy, hemeroidov, diabetu, hypercholesterolemie, nefritídy, dysmenorey, hepatitídy typu B, leukopénie, kardiovaskulárnych problémov, rôznych typov karcinómov a akútnej myeloblastickej leukémie.


Ochutnajte kávu s ganodermou v Košiciach - KLIKNITE TU

Farmakologicky aktívne látky


Z Ganoderma lucidum bola izolovaná rada zaujímavých látok. Väčšina z nich je dobre rozpustná vo vode a dá sa z huby vylúhovať horúcou vodou (asi 10 % váhy sušiny). To vysvetľuje, prečo je najčastejšou liekovou formou tohto liečiva odvar, pripravovaný podobne ako čaj. Prirodzene rastúca huba má mimoriadne horkú príchuť, spôsobenú prítomnosťou lanostanových terpenoidov, ale ta sa stráca pri umelom pestovaní. Vzťah medzi horkou chuťou a farmakologickým účinkom liečiva nie je celkom jasný. Zdá sa však, že tieto horko chutnajúce látky sú zodpovedné za antialergický efekt (Mizuno, 1996b), ale ich neprítomnosť nemá vplyv na ďalšie farmakologické účinky.

Glykany a proteoglykany

 Boli izolované dva polysacharid-proteinové komplexy, ganoderan A a C, ktoré vykazujú vysokú hypoglykemickú aktivitu (Hikino et al., 1989) a vo vode rozpustné heteropolysacharidy s antitumorovu aktivitou. Tato aktivita je viazaná na rôzne hetero-b-8-D-glykany, menovite arabinoxylo-b-D-glukan, xylo-b-D-glukan, manno-b-D-glukan a xylomanno-b-D-glukan, respektíve ich proteínové komplexy (Mizuno, 1991). Boly najdené aj početné glykogény podobné polysacharidy, ako napr. fukogalaktan a manofukogalaktan, fukoxylomannan a xylomannoarabinogalaktan, tieto však nevykazujú žiadnu antitumorovú aktivitu. Peptidoglykan s molekulovou hmotnosťou okolo 100 kDa má hypotenzivný účinok a je jedným z faktorov, podieľajúcich sa na znížení krvného tlaku u hypertonikov po podani.

Organické zlučeniny germánia

 

 V Ganoderma lucidum sa našli vysoké koncentrácie germánia a je zrejmé, že tento kov, ktorý sa v prírode nachádza len v nepatrných množstvách, je huba schopná účinne koncentrovať. V potravinách a rôznych biologických materiáloch sa pohybuje koncentrácia germánia od 0,1 do 1,0 ppm, ale v Ganoderma lucidum boli zistené koncentrácie až 2 000 ppm. Germanium sa v hube nachádza vo forme organokovov zlučeniny, karboxyetyl-germanium-seskvioxidu, známy pod označením Ge-132 (Asai, 1980). Táto skoro netoxická organokovová zlúčenina (Nagata et al., 1978) vykazuje radu farmakologických účinkov spojovaných s efektom germánia na organizmus (Tomizawa et al., 1978).
Významná je menovite jeho antitumorová aktivita (Sato a Iwaguchi, 1979; Kumano et al., 1985) a jeho schopnosť posilňovať imunitný systém (Mizushima et al., 1980; Yoshidi a Arimori, 1982).

 Klinické skúšky Ge-132 dokázali jeho dobrú tolerovateľnosť až do dávky 3g denne a priniesli radu prekvapivo dobrých terapeutických výsledkov u mnohých chorôb, menovite pri liečbe niektorých tumorov (Asai, 1980). Pretože Ge-132 má aj analgetické účinky (Hachisu et al., 1983), prináša úľavu aj pacientom v terminálnej forme rakoviny. Nie je bez zaujímavosti, že vysoké koncentrácie germánia boli zistené i v niektorých ďalších liečivých rastlinách, ako napr. v cesnaku či v koreni žen-šen (Mino et al., 1980).


Protizápalové terpenoidy

 

 V extraktoch liečiv bola nájdená celá rada vysoko oxidovaných triterpenoidov. Medzi najvýznamnejšie patrí skupina kyseliny ganoderovej a kyseliny lucidenovej (obr. 2) (Streeper et al., 1995), látka s ktorou je spojovaná protizápalová aktivita (Stavinoha et al., 1995). Doteraz sme izolovali okolo dvadsať látok tohto typu, líšiacich sa len substituentami v polohách 3 (R1), 7 (R2) a 11 (R3).

 Prítomnosť týchto protizápalových látok v Ganoderma lucidum vysvetľuje, prečo je doporučená pri problémoch s pamäťou a ako liečivo pri demenciách. Za jednu z možných príčin demencií Alzheimerového typu sú v poslednej dobe uvažované aj zápalové procesy v mozgu (Rogers, 1995) a podávanie protizápalových látok je preto považované za účinnú terapiu Alzheimerovej choroby (McGeer a Rogers, 1992; Corrada et al., 1996).

 Protizápalové triterpenoidy typu kyseliny ganoderovej a lucidenovej by tak mohli v budúcnosti rozšíriť spektrum liečiv Alzheimerovej choroby


Ostatné biologicky aktívne látky

 

 Medzi ďalšie biologicky aktívne látky nájdené v Ganoderma lucidum patria niektoré steroidy (napr. 24-cholesta-7,22-dien-3,6-diol, ganodesteron), nukleosidy a nukleotidy (5'-GMP, 5'-XMP), lektiny, voľné aminokyseliny a minerály. Niektoré z nich sa môžu podieľať na ďalších farmakologických aktivitách, napr. jej inhibičnom účinku na agregáciu krvných doštičiek, na imunomodulačných sc.

 Objednať si výrobky s hubou REISHI - kliknite TU 

 

 

Ochutnajte kávu s ganodermou  v Košiciach - KLIKNITE TU


                              Ganoderma lucidum - Reishi - Lingzhi - video DXNSlovakia




Čo hovoria Reshi lekári, športovci a ďalší - video DXNSlovakia
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára