Celkový počet zobrazení stránky

Videa

Loading...

pondelok 27. júna 2016

Koláče Dihé - predávajú na miestnom trhu

 Spirulina je divoko rastúca riasa, (podľa niektorých názorov sinica), ktorá rastie v  jazerách, ktoré kedysi obklopovali Mexico City. Jedno  z nich je jazero Texcoco. V Afrike sa Spirulina tiež bežne zbierala na jazere Chad. Miestni obyvatelia dodnes zbierajú a sušia Spirulinu na pieskových filtroch alebo kameňoch. Následne z nej vyrábajú tradičný pokrm nazývaný „Dihe“ (koláč).


 Techniky zberu a spôsob sušenie sa odovzdáva z pokolenia na pokolenie už po generácie. Keď prestane pršať,  ženy pozbierajú s naberačkou mokré riasy do hlinených nádob, odstránia z nej vodu pomocou tkaných vriec, rozložia riasy na kruhový pieskový filter a sušia na slnku.  Približne po 20 minútach sušenia rozrežú riasy na malé štvorčeky a následne predávajú na miestnom trhu ako koláče (Dihé). Dihé  miešajú aj do omáčok prípadne sa podáva k rybám alebo mäsu. Spirulina dokáže zachovať  svoje výživové hodnoty aj napriek vysokým teplotám, ktorým je vystavená pri sušení - zhruba 71°C.
predaj Dihé na miestnom trhu
tradičný zber Spiruliny a jej sušenie na pieskovom filtri 
 Spirulina obsahuje nezvyčajne vysoké množstvo bielkovín a to medzi 55% a 77% v sušine, v závislosti na zdroji. Tieto bielkoviny navyše obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, aj keď s menším množstvom metionínu, cysteínu a lyzínu v porovnaní s bielkovinami mäsa, vajec a mlieka.

 Spirulina je bohatá aj na nenasýtené mastné kyseliny, ako sú kyselina gama-linolénová (GLA), kyselina alfa-linolénová (ALA), kyselina linolénová (LA), eikosapentaenová kyselina (EPA), kyselina dokozahexaenová (DHA) a kyselina arachidonová (AA). Spirulina obsahuje aj vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (nikotínamid), B6 (pyridoxín), B9 (kyselina listová), vitamín C, vitamín D a vitamín E. Spirulina je tiež bohatým zdrojom draslíka a obsahuje aj vápnik, chróm, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, selén, sodík a zinok.
zdroj: http://www.predajbylin.sk/spirulina_riasa/index.html

 V roku 2007 boli publikované štúdiá ukazujúce hypolipidemický účinok, ktoré preukázali, že denná konzumácia 4,5 g Spiruliny počas šiestich týždňov viedla k významnej zmene hladiny cholesterolu a krvného tlaku (znížil sa celkový cholesterol, zvýšila sa hladina "dobrého" HDL cholesterolu, znížil sa obsah triglyceridov a znížili sa hodnoty systolického aj diastolického krvného tlaku).  Odkaz na štúdie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/

V čom sa DXN Spirulina odlišuje od iných produktov Spiruliny dostupných na trhu?
  1. Ide o výber kmeňov Spiruliny vysokej kvality.
  2. Je organicky pestovaná v čistých nádržiach.
  3. Celkovým riadením kvality od pestovania až po konečný produkt.
  4. Výrobou v továrni, ktorá je certifikovaná Správnou výrobnou praxou (Good Manufacturing Practice – GMP) s exkluzívnym laboratóriom a najmodernejším vybavením.
  5. Pokrokovou technológia, ktorá uchováva živiny.
  6. Jej zloženie je bez akýchkoľvek chemických prídavných a konzervačných látok.
  7. 100% rastlinný produkt.
  8. Má certifikátom Halal.
  9. Je ľahko stráviteľná a absorbovaná telom.
  10. Je vhodná pre všetky vekové skupiny a pre dlhodobú konzumáciu.
Kvalitnú DXN Spirulinu nájdete tu: KLLIKNITE SEM
Spirulina
Viac zaujímavostí o Spiruline si môžete prečítať tu: KLIKNINTE SEM

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára