V súvislosti s konzumáciou kávy existuje viacero mýtov. Okrem iného
sa traduje, že kofeín spôsobuje abstinenčné príznaky, nespavosť a vplýva na
hladinu tekutín v tele. Cieľom nezávislého Inštitútu kávy, ktorý v apríli
založili lekári zo Slovenska a Českej republiky, je podobné „legendy“ a
polopravdivé informácie uvádzať na pravú mieru.
Ako uviedol jeden zo zakladateľov slovenského inštitútu a jeho garant Peter
Minárik z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave, v prostredí
laickej verejnosti prevláda názor, že zelený čaj má viac antioxidantov ako
káva, je to však presne naopak.
„Káva má dokonca až trojnásobne viac antioxidantov než zelený čaj,“
vysvetlil. Okrem antioxidantov pritom populárny nápoj obsahuje takmer
200 zdraviu prospešných látok ako je vláknina, polyfenoly, sacharidy,
vosky, oleje, kyseliny, draslík a iné. Pri filtrovaní kávy sa však tieto
strácajú. „Káva pritom nie je zďaleka jedinou potravinou, o ktorej sa
tradujú mýty, ktoré je po desaťročiach veľmi ťažké uviesť na pravú mieru,“
uviedol Minárik.
Ako ďalší príklad uviedol odborník to, že káva sa považuje za pomocníka
pri snahe schudnúť. „Je pravda, že urýchľuje spaľovanie tukov, ale
až pri veľkých dávkach, ktoré by mohli spôsobiť iné ťažkosti,“ uviedol
Minárik. Primeraná denná dávka kofeínu je približne 300 miligramov, čo
predstavuje asi štyri priemerné šálky kávy. Tehotné ženy sa káve
vyhýbať nemusia, mali by však konzumovať polovičné množstvo.
Okrem vyvracania mýtov je ďalším cieľom vzdelávaco-edukačnej inštitúcie
informovať o najnovších vedeckých poznatkoch o účinkoch kávy na ľudský
organizmus a psychiku, ďalej iniciovať diskusie, odborné štúdie či prieskumy.
„My prieskumy ani výskumy nerobíme, len sprostredkúvame výsledky našich kolegov
z celého sveta laickej verejnosti,“ uzavrel odborník.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára