Názov
pre kávu bol odvodený od slova gahwah, doslova
znamenajúceho silu alebo vzrušenie. Mnohé národy si rýchlo osvojili slovo
káva a prispôsobili ho vlastnému jazyku. V angličtine je to coffee,
v nemčine Kaffee, vo francúzštine café, v
latinčine zasa coffea, v taliančine caffé,
v španielčine café. Po holandsky sa káva
povie koffie, po grécky kaféo, po poľsky zase kawa, po česky a slovensky
jednoducho káva.
Ďalšie zaujímavosti:
- Vlasťou kávy je Etiópia. Dodnes tam kríky kávovníka rastú divoko v prírode.
- Káva je jedna z mála rastlín, ktoré môžu zároveň kvitnúť aj plodiť.
- Podmienky zretia kávovníka, ako sú teplota, pôda, nadmorská výška, množstvo zrážok alebo slnko majú podstatný vplyv na chuť kávového odvaru.
- Brazília je najväčším výrobcom kávy na svete, dodáva takmer tretinu tejto suroviny.
- Káva sa pestuje asi v 50 krajinách sveta.
- Káva rovnako ako víno má svojich znalcov, ktorí komponujú kávové zmesi.
- Zelené kávové zrnká sa môžu skladovať až 10 rokov. Podľa znalcov tým niektoré druhy kávy získavajú na kvalite.
- Káva je najrozšírenejším nápojom na svete, každý rok obyvatelia Zeme vypijú 400 miliárd šálok kávy.
- Najviac kávy na svete vypijú Škandinávci ich spotreba dosahuje 12-13 kg na obyvateľa ročne.
- Tradičné jutové vrecia používané k prechovávaniu zelenej kávy obsahujú asi 600 tisíc zrniek.
- Pri hodnotení kávy majú obrovský význam zmysly ako čuch a chuť.
- Vôňa kávy patrí k najlepšie rozpoznateľným vôňam na svete.
- Japonsko je jedným z najväčších dovozcov kávy. V samotnom Tokiu je viac ako 10 tisíc kaviarní.
Príprava:
Milióny
ľudí po celom svete začínajú deň šálkou aromatickej kávy. Pravdepodobne
jedným z dôvodom obrovskej popularity kávy je možnosť jej prípravy
mnohými rôznymi spôsobmi. Pri príprave kávy je dobré pamätať si základné
zásady:
- najlepšiu arómu dáva káva čerstvo zomlea, ale každému spôsobu prípravy odvaru je treba prispôsobiť stupeň mletia zŕn.
- najlepšia pre prípravu kávy je riad z porcelánu, kameniny a skla.
- pre prípravu kávy je najlepšie použivať minerálnu alebo pramenitú, minimálne filtrovanú vodu.
- káva vyžaduje odpovedajúce skladovanie: okamžite po otvorení vrecúška je treba kávu presypať do dobre utesnenej uzatvorenej nádoby a prechovávať na suchom a chladnom mieste, napr. v chladničke.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára